Icoon Mail Icoon Mail
FR / NL / EN

Het proces van het kopen van een nieuwe woning in Frankrijk van The Best 4 You

Verkoop in VEFA? Wat betekent dat? Moet ik alles betalen ondanks het feit dat het pand nog niet is gebouwd? En als de bouwer het project niet doorloopt, wat moet hij dan doen? 


Gezond verstand vragen, legt The Best For You uit.

De VEFA is de verkoop in toekomstige staat van oplevering (maw de verkoop op plan), hij heet Loi Breyne in België. Op de dag van verkoop wordt de koper eigenaar van de grond en de reeds uitgevoerde constructies. Toekomstige werken worden zijn eigendom wanneer ze worden uitgevoerd. (In ruil daarvoor is de koper verplicht de prijs te betalen naarmate het werk vordert). Naast verlaagde notariskosten (zie ons artikel over de kosten voor het verwerven van een nieuw tweede huis in Frankrijk): https://thebest4you.be/frais-dacquisition-seconde-residence-en-france).

Deze operatie is bij wet geregeld om de koper te beschermen die zich ertoe verbindt, zelfs wanneer de woning nog moet worden gebouwd.

Hoe verloopt het proces?

Het reserveringscontract:

Het begint allemaal met het boekingscontract voor een VEFA, het is een voorlopig contract. Dit maakt het mogelijk om de geselecteerde kavel en de prijs (om toekomstige verhogingen te voorkomen), de uitvoeringstijd van de werken en de kwaliteit van de constructie (specificatie is verplicht in de bijlage) te blokkeren onder voorbehoud van de aanbetaling van een garantie op een derdenrekening van de notaris (5% van de verkoopprijs als het verkoopcontract binnen 1 jaar wordt ondertekend, 2% van de verkoopprijs als dit contract binnen 1 tot 2 jaar wordt ondertekend). U heeft zonder opgaaf van redenen 10 dagen bedenktijd (en u krijgt uw garantie). Na deze tijd gaat het proces verder. Geen enkel ander bedrag kan van de koper worden geëist of zelfs worden geaccepteerd vóór de ondertekening van het definitieve verkoopcontract.

Om het project voor een notaris te laten goedkeuren, moet het een financiële garantie van voltooiing genieten, de promotor geeft deze garantie, de koper heeft de zekerheid dat de werken zullen worden voltooid en dat de goederen aan hem zullen worden geleverd . Deze garantie wordt gegeven door een bank die zich ertoe verbindt in het geval dat de verkoper niet de nodige financiële middelen verstrekt voor de voltooiing van het gebouw.

Het definitieve contract:

Enkele maanden na ondertekening van het reserveringscontract ontvangt de koper het concept van het definitieve verkoopcontract. Dit document moet hem minstens één maand vóór de datum van ondertekening van de authentieke akte vergezeld gaan, vergezeld van de bijlagen.

Als de twee partijen akkoord gaan, wordt de verkoop tijdens de akte gesloten.

Moet ik alles tegelijk betalen?

Nee, de VEFA beschermt de koper volgens een strikt wettelijk vastgelegd schema. De koper betaalt de prijs van het onroerend goed dat hij koopt in verschillende termijnen naarmate het werk vordert. Betalingen, inclusief de borg, mogen in totaal niet hoger zijn dan:

35% van de prijs bij voltooiing van de fundering, opgemerkt door een architect;
70% bij het blussen van het water, dat wil zeggen zodra de ruwbouw is voltooid (buitenmuren voltooid, dak geplaatst, terrassen voltooid);
95% na voltooiing van het werk. De elementen die essentieel zijn voor het gebruik van de accommodatie moeten worden geïnstalleerd;
het saldo, of de resterende 5%, is verschuldigd wanneer het pand ter beschikking van de koper wordt gesteld. Het kan echter worden geregistreerd in geval van een geschil over de naleving van de prognoses in het contract.

Acceptatie van de werken:

De ontvangst van een nieuw goed in Frankrijk vindt plaats tussen de verkoper en de verschillende ondernemers. Deze stap is essentieel omdat de wettelijke garanties starten vanaf het acceptatierapport. Het is daarom in het belang van de koper om een ​​kopie van dit document te vragen om kennis te nemen van de verschillende bedenkingen die de promotor tijdens de receptie heeft geuit.

De bezorging :

De levering van het nieuwe kavel bestaat uit de levering van de sleutels aan de koper. Het is essentieel om die dag een nauwgezet bezoek aan het pand te brengen en de nog af te werken afwerkingen en de verschillende conformiteitsfouten schriftelijk vast te leggen (de accommodatie is anders dan de bestelde: een badkuip ontbreekt, het tapijt vervangt de geplande tegels, enz.) en constructiefouten (de woning is in overeenstemming, maar heeft een slecht vakmanschap). Als bepaalde afwijkingen op de dag van levering aan de koper zijn ontsnapt, heeft hij nog een maand de tijd om deze per aangetekende brief aan de verkoper te melden.

Garanties:

Garantie op een perfecte afronding: Het is door de ondernemer verschuldigd aan de promotor voor een periode van één jaar vanaf ontvangst. In de praktijk worden alle storingen die de koper aan de verkoper meldt, dan gemeld aan de aannemer die ze zal moeten herstellen.

Tweejaarlijkse garantie: Dit is een garantie voor de goede werking van de apparatuur. Het maakt het mogelijk om twee jaar lang de reparatie of vervanging te eisen van alle defecte apparatuur die geen integraal onderdeel is van de constructie (intercom, kranen, boiler, enz.).

Garantie van geluidsisolatie: Het stelt de koper in staat om gedurende een jaar na het in bezit nemen van het pand te verkrijgen dat de promotor de nodige reparaties en correcties uitvoert om aan de akoestische en geluidseisen te voldoen voorzien in de voorschriften.

Tien jaar garantie: het garandeert tien jaar lang, vanaf de ontvangst van de werken, alle schade die de stevigheid van de constructie aantast of die ongeschikt maakt voor bewoning (gebrek aan waterdichtheid van het dak, defect aan de fundering) , enzovoort).


Welk verhaal in geval van een gebrek aan overeenstemming of een constructiefout?

Betaling van het saldo bij gebrek aan overeenstemming:


Bij levering van de goederen kan de verkoper betaling van het saldo van de verkoopprijs (5%) eisen. In geval van niet-naleving van het verkoopcontract, kan de koper dit bedrag storten door het te storten op een speciale rekening bij de Caisse des Dépôts of bij de notaris die de akte opstelt totdat alle wijzigingen zijn aangebracht. .

Prijsverlaging of reparatie voor vakmanschap:

Als de verkoper de reparaties niet uitvoert, heeft de koper dertien maanden na het in bezit nemen van het pand om juridische stappen te ondernemen om een ​​schadevergoeding te verkrijgen, evenals een verlaging van de prijs (of zelfs de annulering van de verkoop als de gebreken belangrijk zijn).

We herinneren je eraan dat The Best For You aan je zijde blijft, zelfs na de levering van de goederen! Een vraag ? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Meer info over dit proces: notaris.fr

ABBONEER OP

NIEUWSBRIEF